As dori sa inteleg ce ulei pot folosi pentru Fiatul meu, in afara de Selenia, pentru ca acum mi se pare prea scump(peste 50lei litrul).
De cateva zile, citesc tot felul de forumuri si de site-uri, si tot nu m-am lamurit.
Este vorba de Fiat Grande Punto, motor 1.3 multijet, 75cp, 55kw, euro4, fara filtru de particule, 76.000km, an fabricatie 2008.
In cartea tehnica, este specificat ca si uleiul "ideal", Selenia WR 5W-40, calificare Fiat 9.55535-N2.
In cazul folosirii altui ulei in afara de Selenia, trebuie sa indeplineasca spefcificatiile minime SAE 5W-40 si ACEA B4.
Nedumerirea vine de la faptul ca, pe toate site-urile producatorilor de uleiuri unde am folosit ghidul pentru alegera uleiului, inclusiv la Selenia, este recomandat ulei de tip 5W-30 si intervalele de schimb recomandate sunt de 30.000km sau 24 luni!
Si din ce am citit pe forumuri internationale, asa recomanda si mecanicii de acolo.
Eu folosesc masina 80% din timp sau chiar mai mult, in afara orasului.
Selenia momentan il schimb la 15.000km cu 5.000km sub cei 20.000km recomandati de cartea tehnica si producatorul uleiului.
Daca mecanicii tot vor insista sa il schimb la 10.000km, accept numai daca folosesc ulei mai ieftin, dar cu aceleasi specificatii.
Chiar si la Autoitalia au o promotie cu un pachet de revizie, in care, pentru Grande Punto 1.3mjt, este specificat uleiul Selenia WR P.E. 5W-30
-
http://www.autoitali...pachete-revizieI-am sunat, si habar nu aveau ca asa este specificat, si nici macar nu au fost in stare sa imi spuna diferenta dintre uleiuri.